Het is radicaal! Emaille sieraden vallen op.

De eeuwenoude ambacht van emailleren krijgt een compleet moderne vorm met kleuren die schitteren in deze opwindende sieradentrend.

De integratie van oud en nieuw komt veel voor in verschillende ontwerpdisciplines. Denk aan een art-decokast in een moderne woonkamer, een vintage Chanel-handtas gecombineerd met gloednieuwe Max Mara-kleding, of antieke horloges met moderne leren bandjes. Hedendaagse, gedurfdere juweliers die voortdurend manieren zoeken om oude technieken relevant te maken, moderniseren de kunst van het emailleren.

Het eerste gebruik van email dateert uit Mycene in de 13e eeuw voor Christus, waar sporen van het materiaal zijn gevonden op archeologische vindplaatsen. De techniek van glas- of heet email omvat het smelten van poederglas op metaal, keramiek of glas. Het gepigmenteerde poeder smelt en bedekt het oppervlak met een gladde en glanzende afwerking. De duurzaamheid en levendigheid van de kleur zijn afhankelijk van de nauwkeurig gecontroleerde hoge temperatuur tijdens het bakken, die ook de textuur en dekkracht van het email beïnvloedt. De Franse juwelier en emailspecialist Joséphine de Staël legt uit: “Kleur en materiaal zijn echt essentieel voor glasemail; om de beste doorschijnendheid te bereiken, moet je fijn zilver of goud gebruiken, en de fijnste poederglaskleuren komen uit Japan.”

Guilloché, champlevé en cloisonné zijn slechts enkele van de verschillende emailtechnieken die in de loop der eeuwen zijn geëvolueerd. Tijdens de art nouveau-periode was plique-à-jour email erg populair. Het email heeft geen achterkant, waardoor het licht erdoorheen kan schijnen, zoals bij glas-in-lood, en juweliers zoals René Lalique gebruikten het vakkundig. Mevrouw de Staël vervolgt: “Het beheersen van kleuren—met hun verschillende en unieke bakpunten—en de oven vereist jarenlange training. Het is een zeer technische kunstvorm die echte wetenschappelijke kennis van smelttemperaturen vereist, evenals zeer intuïtief, gevoelig voor het materiaal.”

Daarentegen zijn lak en koud email eenvoudigere technieken die geen glasachtig oppervlak hebben, maar een dicht, ondoorzichtig kleurblok. In plaats van te beginnen met poeder, wordt er hars op het stuk aangebracht en vervolgens gebakken op lage temperaturen (150 graden Celsius) om het te harden. Mevrouw de Staël legt uit: “Het is een beetje alsof je de beste olieverfschilderij (glasemail) vergelijkt met een foto gemaakt met plakkaatverf (lak/koud email). Lakken is veel eenvoudiger en minder riskant, omdat je met glasemail nooit weet wat er in de oven kan gebeuren, maar het gaat minder lang mee.”

We hebben gekeken naar juweliers van over de hele wereld die zowel heet als koud email gebruiken in opvallende felle kleuren met schitterende resultaten.

De Baby Vine ring van Bea Bongiasca is een slim evenwicht dat op delicate wijze een babyblauwe topaas op de punt van een zilveren wijnrank plaatst, bedekt met felrood email.

Bea Bongiasca, die sieradenontwerp studeerde aan Central Saint Martins in Londen, loopt voorop in het gebruik van email in opwindende, eigentijdse vormen. Ze richtte haar bedrijf op in Milaan in 2013 en staat bekend om het spelen met alle kleuren van de regenboog, met een focus op gedurfde contrasten. Haar Vine-collectie combineert edelstenen en email in levendige kleuren: aquamarijn wordt gecombineerd met snoeproze email, bergkristal steekt af tegen bordeauxrood en amethist met feloranje voor een speels effect.

Florentine diamanten ringen van Boodles zijn verkrijgbaar in lichtroze, marineblauw en babyblauw, evenals wit email.

In april 2022 introduceerde Boodles de Florentine-collectie. De delicatesse van de in het VK gevestigde juwelier gebruikt email in lichtroze, marineblauwe en babyblauwe tinten, evenals effen witte coatings. Een vleugje diepblauw email accentueert de Ashoka-geslepen diamant, een gepatenteerde diamant met 62 facetten die exclusief verkrijgbaar is bij Boodles in het VK. De Florentine-collectie omvat ook hoge sieraden met indrukwekkende smaragden en diamanten in achthoekige slijpvormen.

Melissa Kaye ondersteunt stapelen. De Neon-collectie is zowel modieus als zeldzaam en combineert fluorescerende kleuren en diamanten.

Kijk voor een vleugje kleur naar neonkleurige sieraden van de New Yorkse ontwerpster Melissa Kaye. Melissa's creaties, winnaar van de Next Generation Award for fine jewelry van de Accessories Council in de VS, zullen niet onopgemerkt blijven met hun levendige gele, roze en groene tinten. Vergeet traditionele diamanten sieraden; Melissa creëert dynamische en pop-heldere schatten die in elke situatie kunnen worden gedragen – nog beter als je ze stapelt.

De Gemma-collectie van Selim Mouzannar is een speels assortiment gemaakt van goud, gekleurde edelstenen en email.

Selim Mouzannar uit Beiroet integreert email in verschillende van zijn iconische collecties, zoals de Aïda- en Gemma-ringen. Aïda, geïnspireerd door de Midden-Oosterse afkomst van de ontwerper, heeft een diamanten ster in een bomvormige ring bedekt met email. Het email heeft een sprankelend en doorschijnend oppervlak dat reflecties in water nabootst. In de Gemma-sieraden omringen ondoorzichtige email in een eindeloos scala aan kleuren heldere centrale stenen, variërend van morganiet en toermalijn tot aquamarijn, en accentueren ze deze.

De Neon Amoeba-ring van Austy Lee presenteert een gedurfd contrast tussen een oranje email-gecontourneerde spessartietgranaat en een indigotoermalijn met een paarse omtrek.

Austy Lee, een Chinese juwelier, is geïnspireerd door alles wat psychedelisch is en gebruikt elektrisch helder email om de intensiteit van de steen te versterken, hetzij in dezelfde tint, hetzij in een complementaire kleur. Lee's creaties balanceren architecturale lijnen met opvallende kleurencombinaties. De Neon Amoeba-ring biedt een dramatisch contrast tussen spessartietgranaat en oranje email en indigotoermalijn gecombineerd met paars email. Deze jonge en getalenteerde ontwerper blijft verrassen met zijn gedurfde en creatieve kleurenpalet.

Rainbow Sky-oorbellen hebben de kenmerkende vorm van de creaties van ontwerpster Sarah Ho.

Kleurrijke emaillijnen wikkelen zich rond de rand van de vorm en accentueren delicate rijen diamanten. Sarah Ho, een liefhebber van kleur, past email toe op veel van haar stukken. De bekroonde ontwerpster verdeelt haar tijd tussen Londen en Monaco en is geïnspireerd door bloemen en hun vele kleurvariaties, die ze vertaalt naar haar exotische creaties. Dunne emaillijnen creëren visuele verbindingen tussen edelstenen, evenals kleurcontrasten voor een boeiend optisch effect.

Deze hedendaagse juweliers die kleur vieren in hun vrolijke creaties, helpen de ambacht van het emailleren levend te houden. En hoewel deze techniek al millennia bestaat, zal ze ons waarschijnlijk niet snel vervelen.