Hoe trouwringen kiezen

In verschillende tijden en culturen bestonden er veel tradities rondom het huwelijk. En slechts een paar daarvan hebben in onze tijd hun betekenis niet verloren. Als niet elk paar denkt aan het breken van een brood, dan vindt er geen enkele bruiloft plaats zonder trouwringen.

Over de traditie van het dragen van trouwringen is veel verspreide informatie, mythes, legendes en vermoedens, maar één ding blijft onveranderd: deze traditie bestaat al vele eeuwen, ongeacht hoeveel veranderingen de instelling van het huwelijk doormaakt. In de moderne wereld is de ring nog steeds een symbool van grenzeloze liefde en toewijding, die beiden beloven elkaar te schenken.

Er wordt aangenomen dat trouwringen afkomstig zijn uit het oude Egypte of het oude Griekenland. Hier komt de traditie vandaan om de ring aan de ringvinger te dragen. De oude Griekse schrijver Plutarchus geeft, verwijzend naar het werk van Apion "Over Egypte", een interessante historische achtergrond over waarom het de gewoonte is om ringen aan de ringvinger te dragen: "Volgens de legende droegen de oude Grieken een ring aan de dichtstbijzijnde vinger: aan de pink van de linkerhand. Dezelfde gewoonte bestond, zoals men zegt, bij de Romeinen. De reden hiervoor is dat bij dissectie en opening van menselijke lichamen, volgens de in Egypte aanvaarde gewoonte (de Grieken noemen dit anatomie), werd vastgesteld dat er vanuit deze vinger een zekere zeer fijne zenuw komt die tot aan het hart reikt,  daarom werd het passend geacht om deze vinger als een dergelijke versiering te eren, aangezien deze het nauwst betrokken is bij het hart, dat in het lichaam de overhand heeft. De weg via de linkerhand was iets korter en in veel landen is het de gewoonte om ringen aan de linkerhand te dragen, wat overigens vanuit praktisch oogpunt handiger is."

De cirkel als symbool van een oneindige verbinding was aanwezig in veel culturen en kreeg pas later de vorm van een ring. Eerder werden linten, armbanden van een breed scala aan materialen gebruikt: leer, hennep, ijzer. Edelmetalen werden vervolgens gebruikt als symbool van de onschuld van de bruid.

Overigens was het dragen van trouwringen lange tijd alleen voor vrouwen. Mannen begonnen pas in de 19e-20e eeuw trouwringen te dragen. Volgens een meer romantische versie heeft deze traditie zich na de Eerste Wereldoorlog gevestigd. Soldaten deden de ring om om hen in moeilijke tijden aan hun familie en thuis te herinneren. Realistischer is dat Amerikaanse sieradenfabrikanten aan het begin van de 20e eeuw een actieve marketingcampagne startten waarin ze beide echtgenoten opriepen om ringen te dragen. Het idee vestigde zich geleidelijk en bereikte in deze vorm onze dagen.

Goud of zilver: Waar moeten trouwringen van gemaakt zijn?

We hopen dat je je in onze tijd bij het kiezen van zowel verlovings- als trouwringen niet langer laat leiden door het feit dat je je materiële status moet benadrukken en dat je partner het aantal karaat in de diamant niet beoordeelt. Ja, en diamanten zijn niet langer een verplicht attribuut. Toch leeft het stereotype nog steeds dat trouwringen van goud en niets anders moeten zijn. Het belangrijkste aan trouwringen is het symbool, niet het materiaal. Daarom is er nu een enorme keuze aan trouwringen van goud, zilver, staal, glas en zelfs leer. Bij het kiezen van het materiaal voor trouwringen raden we aan om uit te gaan van esthetische voorkeuren (iemand draagt geen goud, anderen vinden het gewoon leuk) en de duurzaamheid van het materiaal zelf tegen slijtage, aangezien je de trouwringen altijd zult dragen. 

Hier zijn enkele tips die je hopelijk zullen helpen bij het kiezen:

  1. Zilver is gevoeliger voor oxidatie dan goud. Na verloop van tijd vervaagt het en kan het donkerder worden. Maar wat betreft trouwringen, ze worden in het proces van dagelijks dragen lichtjes "zelf gepolijst". Om ervoor te zorgen dat de ringen langer hun oorspronkelijke uiterlijk behouden, moet je ze verzorgen: regelmatig afnemen met een zachte doek of speciale cosmetica kopen voor verzorging en reiniging. Maar niet alles is zo eng als het klinkt. Lichtelijk donkerder zilver geeft zelfs een nobele indruk en wordt niet onmiddellijk donkerder, maar pas na enkele jaren. Als je toch hun uiterlijk wilt vernieuwen, polijsten we al onze sieraden op elk moment gratis, deze eenvoudige procedure duurt letterlijk 5 minuten.
  2. Op glad glanzend metaal, of het nu goud of zilver is, zijn krassen die zich na verloop van tijd onvermijdelijk vormen duidelijker zichtbaar. Op getextureerde of matte ringen zullen ze minder opvallen. Als je ringen met een glad glanzend oppervlak hebt gekozen, kun je ze bedekken met een laag rodium.
  3. Rodium is een zeldzaam metaal uit de platinagroep dat wordt gekenmerkt door een hoge sterkte. Het beschermt het oppervlak van zachter goud of zilver tegen krassen.
  4. Als trouwringen raden we geen vergulde sieraden aan. Ongeacht hoe duurzaam de coating is bij dagelijks gebruik, deze zal beginnen te slijten en moet worden bijgewerkt.
  5. Als je ringen met steeninleg wilt, dan is het beter om kleine inleg met "dichte", niet uitstekende zettingen te kiezen. Bij dagelijks gebruik kunnen grote stenen blijven haken en ongemak veroorzaken.

Als je keuze valt op een ring met parelinleg, geef dan precies aan hoe deze is bevestigd. Meestal worden parels bevestigd met sieradenlijm. En deze methode garandeert niet dat de parel langer meegaat dan je huwelijk.

Het ontwerp van de heren- en damesring hoeft niet identiek te zijn. Mannen kiezen meestal voor meer massieve ringopties zonder inleg, terwijl meisjes daarentegen dunnere en elegantere modellen kiezen, aangevuld met inleg van strass steentjes. Alle trouwringen uit de door ons gepresenteerde sets kunnen in elke volgorde met elkaar worden gecombineerd, d.w.z. je kunt trouwringen uit verschillende sets bestellen en ze zullen bij elkaar passen.