Lab Gekweekt vs Natuurlijke Diamanten: Welke is geschikt voor jou?

Synthetische versus natuurlijke diamanten: welke is geschikter voor u?

Ontdek de overeenkomsten en verschillen tussen in het laboratorium gemaakte en natuurlijke diamanten. Chemisch en optisch identiek, deze diamanten zijn ideaal voor alle soorten sieraden. Beide bieden langdurige schittering en een indrukwekkende sprankeling. Leer meer over hun creatieprocessen, prijsafwegingen en duurzaamheid.

 

Wat maakt een diamant echt? Synthetische diamanten versus natuurlijke diamanten

De belangrijkste verschillen tussen in het laboratorium gemaakte en in de natuur voorkomende stenen liggen in de manier waarop ze worden gevormd en hun impact op het milieu. Technisch gezien hebben ze dezelfde chemische samenstelling, maar de ene wordt in de aarde gecreëerd en de andere in een steriele fabrieksomgeving. Er zijn echter andere kenmerken die in het laboratorium gemaakte en natuurlijke diamanten onderscheiden, die experts hieronder uitleggen.

Hoe ze zijn gemaakt

De meeste natuurlijk voorkomende diamanten die tegenwoordig op de markt zijn, zijn diep onder het aardoppervlak gevormd, in de mantel van de planeet. Miljarden jaren extreme hitte en druk zorgden ervoor dat het koolstofelement zich atomair herschikte, wat resulteerde in de vaste vorm van een diamant. Diepe vulkaanuitbarstingen brachten deze zeldzame stenen dichter bij het aardoppervlak via kimberlietpijpen in gebieden waar de omstandigheden en temperaturen ideaal waren voor hun vorming. Deze enorme, diep reikende kraters worden vervolgens gedolven om hun kostbare stenen.

Daarentegen zijn synthetische diamanten precies dat: diamanten die in een laboratorium zijn gemaakt. De meest gebruikelijke methode omvat chemische dampdepositie. Het begint met een zeer dun plakje diamant waarin zich al een kristallijne structuur heeft ontwikkeld. Dit wordt ook wel een diamant 'zaadje' genoemd en is gemaakt van pure koolstof; het kan een natuurlijk voorkomende of in het laboratorium gemaakte diamant zijn. Het zaadje wordt in een vacuüm geplaatst en koolstofmoleculen assimileren op het diamantzaadje. Het is bijna alsof je een diamant in 3D print. Zodra de diamant in deze kamer 'groeit', is hij klaar om te worden geslepen en gepolijst, net als een natuurlijke diamant.

 

Veel van dezelfde beoordelingsinstellingen, zoals het Gemological Institute of America en het International Gemological Institute, evalueren in het laboratorium gekweekte diamanten met behulp van dezelfde procedures en normen als natuurlijke diamanten. Dit is belangrijk omdat als deze normstellende organisaties dezelfde schalen gebruiken om in het laboratorium gekweekte en natuurlijke diamanten te evalueren, er geen verschillen zijn in 4C (slijpvorm, helderheid, kleur en karaat).

Slijpvorm

Slijpvorm is misschien wel het belangrijkste aspect van de diamantkwaliteit en heeft invloed op de schoonheid ervan. Diamantslijpvorm verwijst specifiek naar de kwaliteit van koolstofhoeken, verhoudingen, symmetrische facetten, helderheid, vuur, schittering en afwerkingsdetails. Deze factoren hebben direct invloed op het vermogen van de diamant om te schitteren, samen met de algehele esthetische aantrekkingskracht. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze prachtige diamant van JA en deze vreselijke keuze. Het enige verschil tussen deze twee is hun slijpvorm.

GIA-tabel beoordeelt de slijpvorm van diamanten op de schaal Ideaal, Uitstekend, Zeer goed, Goed, Redelijk en Slecht. Ideale en uitstekende kwaliteiten, afhankelijk van de diamantvorm, duiden op geslepen verhoudingen en hoeken voor maximale helderheid en vuur.

Helderheid

Helderheid is de maatstaf voor hoeveel of hoe groot interne onvolkomenheden of insluitsels aanwezig zijn in de diamant. Hoe lager de helderheid van een diamant, hoe meer imperfecties de diamant heeft. In het laboratorium gekweekte diamanten variëren in helderheid, net als gedolven diamanten.

Niet alle insluitsels zijn gelijk geschapen! Sommige insluitsels in in het laboratorium gekweekte diamanten zijn zelfs onder vergroting moeilijk te zien, terwijl andere mogelijk beter zichtbaar zijn voor het blote oog. Alle Ada-diamanten zijn gegarandeerd schoon en kwaliteitsgecontroleerd. We richten ons op 4 helderheidsgraden VVS1, VVS2, VS1 en VS2.

  • FL (flawless)
  • IF (internally flawless)
  • VVS1 (very, very slightly included 1)
  • VVS2 (very, very slightly included 2)
  • VS1 (very slightly included 1)
  • VS2 (very slightly included 2)
  • SI1 (slightly included 1)
  • SI2 (slightly included 2)
  • I1 (Inclusions 1)
  • I2 (Inclusions 2)

Diamantkleur  

Een in het laboratorium gekweekte diamant van hoge kwaliteit wordt op dezelfde schaal beoordeeld als een natuurlijke diamant in termen van kleur. Tussen in het laboratorium gekweekte en natuurlijke diamanten is er een klein optisch verschil, en de meeste stellen zijn op zoek naar stenen met de kleurgraden G tot J, die bijna kleurloos zijn. Echte kleurloze diamanten met de graden D tot F zijn uiterst zeldzaam, waardoor ze uitzonderlijk waardevol zijn.

Karaat

Karaat is de meest objectieve C voor bepaling, omdat het betrekking heeft op het gewicht van de diamant. Een karaat wordt gedefinieerd als 200 milligram en is verdeeld in 100 "punten". Deze punten betekenen dat het gewicht van uw diamant wordt gemeten tot op de honderdste decimaal.

Het indicatieve maatgewicht in karaat schat de grootte van een diamant op basis van zijn karaatgewicht. Maar sommige diamantvormen, zoals Ovaal of Markies, kunnen groter lijken dan andere met hetzelfde karaatgewicht.

Prijsverschil

Natuurlijke diamanten zijn gedeeltelijk duur omdat ze zeldzaam zijn. Ze zijn afhankelijk van complexe en dure mijnbouwprocessen en er zijn geen garanties voor wat er uit de aarde zal komen. Andere factoren die bijdragen aan hun kosten zijn de arbeid en energie die worden gebruikt bij het delven en polijsten van de stenen, evenals de strategische en ietwat controversiële oorsprong, controle en reclame van de diamantmarkt zelf.

Synthetische diamanten daarentegen zijn goedkoper dan natuurlijke diamanten - soms tot wel 50% goedkoper - omdat ze niet worden beheerst door dezelfde toeleveringsnetwerken.

Veelgestelde vragen over synthetische versus natuurlijke diamanten

  • Zijn synthetische diamanten net zo goed als natuurlijke diamanten?

Synthetische en natuurlijke diamanten zijn beide uitstekende keuzes voor sieraden. Ze zijn chemisch en optisch identiek en geven elk stuk een unieke glans. Ja, in het laboratorium gekweekte diamanten zijn net zo briljant als natuurlijke diamanten.

  • Wat zijn de verschillen tussen synthetische en natuurlijke diamanten?

De grootste verschillen tussen hen zijn het creatieproces en de zeldzaamheid. In het laboratorium gekweekte diamanten kunnen eindeloos worden gemaakt in een gecontroleerde omgeving, terwijl natuurlijke diamanten in de aarde worden gemaakt. Dit maakt natuurlijke diamanten zeldzaam, waardoor ze waarde krijgen vanwege deze schaarste.

  • Hoe kun je het verschil zien tussen synthetische diamanten en natuurlijke diamanten?

Voor het ongetrainde oog zijn er geen verschillen in uiterlijk tussen in het laboratorium gekweekte of natuurlijke diamanten. Deze edelstenen hebben dezelfde refractieve eigenschappen, chemische samenstelling en sterkte. Een edelsteenkundige kan mogelijk onderscheid maken tussen deze twee soorten diamanten door hun sporeninsluitsels te vergelijken. Deze verschillen hebben geen invloed op de schoonheid of duurzaamheid van in het laboratorium gekweekte en natuurlijke diamanten.

  • Wat is beter, synthetische of natuurlijke diamanten?

Bij het bepalen welk type diamant beter is, hangt alles af van persoonlijke voorkeuren. De "betere" diamant is degene die de voorkeur heeft. Sommige mensen geven de voorkeur aan de zeldzaamheid van natuurlijke diamanten, terwijl anderen de voorkeur geven aan het onaangeboorde element van in het laboratorium gekweekte diamanten. Als u op zoek bent naar ethische diamanten, zijn onze natuurlijke of in het laboratorium gekweekte diamanten uitstekende keuzes.

  • Zijn natuurlijke diamanten duurder dan synthetische?

Ja, natuurlijke diamanten die uit de aarde worden gewonnen, hebben een hogere prijs dan synthetische diamanten. Natuurlijke diamanten hebben ook een hogere wederverkoopwaarde.

  • Zien beide soorten diamanten er hetzelfde uit?

Ja, natuurlijke en synthetische diamanten hebben identieke optische eigenschappen en leveren vrijwel niet te onderscheiden uiterlijk. Geen twee diamanten zijn helemaal gelijk, maar u kunt er altijd op vertrouwen dat onze natuurlijke en synthetische diamanten een unieke glans geven aan elk sieraad.